Bahan-bahan yang diperlukan:
100g bawang merah
50 g bawang putih
40g halia
2g jintan manis
2g jintan putih
1 batang kulit kayu manis
150 g serbuk kari
100ml air
100g cili kering, dikisar
50g udang kering, dikisar
1 biji nanas, dibelah empat
80g kerisik
10ml santan
150ml cuka
sedikit gula
sedikit garam
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak, tumis bawang merah bersama bawang putih, halia, jintan manis, jintan putih dan kulit kayu manis.
- Biar sehingga wangi dan masukkan serbuk kari bersama air.
- Kacau sebati, masukkan cili keringbersama udang kering.
- Masukkan hirisan nanas bersama kerisik dan santan.
- Biar seketika di atas api perlahan.
- Masukkan cuka bersama gula dan garam.
- Angkat dan bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment