Friday, 27 January 2012

Resepi pajeri nanas lemak manis







Bahan-bahan yang diperlukan:


100g bawang merah
50 g bawang putih
40g halia
2g jintan manis
2g jintan putih
1 batang kulit kayu manis
150 g serbuk kari
100ml air
100g cili kering, dikisar
50g udang kering, dikisar
1 biji nanas, dibelah empat
80g kerisik
10ml santan
150ml cuka
sedikit gula
sedikit garam


Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah bersama bawang putih, halia, jintan manis, jintan putih dan kulit kayu manis.
  2. Biar sehingga wangi dan masukkan serbuk kari bersama air.
  3. Kacau sebati, masukkan cili keringbersama udang kering.
  4. Masukkan hirisan nanas bersama kerisik dan santan.
  5. Biar seketika di atas api perlahan.
  6. Masukkan cuka bersama gula dan garam.
  7. Angkat dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment